אתם חוזרים מיום עבודה מפרך וקשה ורק את המיטה אתם רוצים לראות.
רק חבל שהמציאות אינה מבשרת לכם טובות: הילדים בוכים ורוצים לאכול, הכלים מצטברים בכיור  והבית זקוק לניקיון דחוף.

אתם מרגישים רעב,סחרחורת ואולי אפילו חולשה ואז אתם נזכרים שלא אכלתם לאורך כל היום. אתם פותחים את המקרר ומחפשים מענה מיידי שיאפשר לכם להרגיש טוב ולא יצריך מכם זמן הכנה ארוך כי הרי יש לכם עוד מטלות רבות לבצע ואז אתם רואים אותו בקצה של המקרר-השוקולד.

הוא מחייך וקורץ אליכם באהבה , אתם אוכלים ממנו מבלי אבחנה ומרגישים תחושה נפלאה של שובע ורגיעה.

אנשים הסובלים מהשמנת יתר , אורח חיים לחוץ ותזונה לא מאוזנת סובלים ברוב הפעמים מהתמכרות למתוק. אוכלוסיות אלו נמצאו במחקרים כבעלי רמות הסרוטונין נמוכות מהנורמה המקובלת.

סרוטונין הינו מוליך עצבי בגופנו שמופרש בין היתר עקב אכילת מזונות המכילים פחמימות.

הסרוטונין תורם לשיפור במצב הרוח, לתחושת רוגע ושלווה וכמובן לתחושת שובע.האוכלוסיות שסובלות ממחסור בסרוטונין זקוקות למזון המכיל סוכרים פשוטים שיתרמו לעליה מהירה של רמות הסוכר בדם ולהפרשה מוגברת של סרוטונין ועל כן אוכלוסיות אלו נוטות לצרוך באופן מובהק יותר סוכרים פשוטים ומזונות מתוקים.

הפתרון המושלם לאוכלוסיות שזקוקות לרמות סרוטונין גבוהות כולל: מעבר לתזונה בריאה יותר,אורח חיים פעיל ושילוב של טיפולים התנהגותיים  למניעת התמכרות למתוק.

הנטורופתיה מציעה מספר עצות טבעיות להיגמלות ממתוק שלבו את ההמלצות הבאות:

  1. .בשבוע הראשון לגמילה בצעו דיאטת ניקוי רעלים לגמילה ממתוק: הדיאטה מבוססת על תזונה טבעית בלבד.התבססות על ירקות בלבד , חלבונים מהצומח ושומנים מהטבע(אגוזים,שקדים, שמן זית וטחינה). בדיאטת הניקוי לגמילה ממתוק איננו  צורכים לאורך השבוע הראשון את המזונות הבאים: פחמימות מכל סוג, פירות, מיצים , מוצרים מהחי ומתוקים.לאחר שבוע הניקוי התשוקה למתוק תרד. חשוב בשלב זה לבנות תפריט תזונה מאוזן ובמידת הצורך להתייעץ עם איש מקצוע..


לאחר שבוע הניקוי :

.2 שלבו בהדרגה מזונות המעודדים יצור סרוטונין: עוף,טונה,חלב סויה ויוגורט טבעי. המזונות האלו  מכילים ריכוז גבוה של החומצה האמינית טריפטופן. חומצה אמינית זו מעודדת את יצירת הסרוטונין במוח.רמות גבוהות של סרוטונין מונעות את התשוקה למתוק.

3. צרכו מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך- אינדקס גליקמי הוא מדד המציין את השפעת הפחמימות מהירות עליית רמת הגלוקוז בדם.

אינדקס גליקמי נמוך מעיד על מזון שמעלה את רמת הגלוקוז בצורה איטית ולאורך זמן. היתרון בצריכת מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך הינו תחושת שובע לאורך זמן, דעיכה בצורך במתוק,מניעת השמנה ומניעת סוכרת סוג 2.

את טבלת המזונות בעלי האינדקס הגליקמי הנמוך ניתן למצוא ברחבי הרשת והעיקרים שבהם הם:דגנים מלאים,קטניות,אגוזים וירקות.

3.הקפידו לצרוך כמות מספקת של חלבון מידי יום(0.8-1.2 גרם חלבון לכל קילו משקל גוף).

צריכה מועטה של חלבון עלולה לגרום לתחושת רעב.

צרכו מזונות המכילים ריכוז גבוה של חלבון: עוף ללא שומן, מוצרי סויה, יוגורט טבעי וביצים. השתדלו לגוון במזונות ולצרוך בכל יום מקור חלבון שונה.

4.צרכו פחמימות מורכבות ומלאות- שלבו בתזונתכם אורז מלא,לחם מקמח מלא ושיבולת שועל.מזונות אלו עשירים בסיבים תזונתיים שמסיעים לתחושת שובע ועל כן מונעים מאיתנו להזדקק למזון מתוק.

בנוסף מזונות אלו תורמים לשמירת רמות סוכר מאוזנות בדם (אינדקס גליקמי נמוך) לאורך זמן שמהוה גורם נוסף למניעת הצורך במתוק.

5.צרכו חומצות שומן חיוניות- חומצות השומן החיוניות חשובות לתפקודים רבים בגופנו.

אחת התכונות של חומצות השומן היא היכולת שלהם להעניק תחושת שובע לאורך זמן ולנטרל תשוקה לסוכר. שלבו את המזונות הבאים:זרעי פשתן, אגוזי מלך,שמן זית ,דגים וטחינה.

6.הימנעו ממזונות חסרי ערך תזונתי- מזונות מעובדים,משומרים,מזונות המכילים סוכרים וקמח לבן, מיצים ומתוקים.

המזונות הללו אינם תורמים לבריאותינו, יכולים לגרום להשמנה וגורמים לנו להיכנס שוב למעגל התשוקה למתוק.

7.היגמלו ממוצרי הדייאט- מוצרי הדייאט מכילים ממתיקים מלאכותיים שבטיחות השימוש בהם אינה מוכחת לחלוטין.

בנוסף תחושת המתיקות שמתקבלת מהממתיקים המלאכותיים אינה מוכרת על ידי הגוף. אמנם אנו מקבלים את תחושת המתוק שלה אנו זקוקים אך הגוף מבחין שהטעם המתוק אינו טעם טבעי ועל כן לאורך זמן הוא לבסוף ידרוש את הסוכר האמיתי.

ניתן לתת לגוף את מבוקשו באמצעות צריכת פירות בכמות שמותאמת באופן אישי. הפירות טובים ובריאים יותר ביחס לכל ממתק או ממתיק מלאכותי.

8. בצעו בדיקת דם- לעיתיים התשוקה למתוק יכולה לנבוע מרמות סוכר גבוהות בדם או מאנמיה שגורמת לנו להרגיש עייפים ולהזדקק למתוק.

לעיתים התשוקה למתוק יכולה לנבוע ממחסור בוויטמיני B , מחסור בברזל או מחסור במינרלים כמו כרום.

9. צרכו מזון המכיל חיידקים ידידותיים – לעיתיים התשוקה למתוק נובעת עקב ירידה ברמות החיידקים הידידותיים  במעי בשל הימצאות פטריות או פרזיטים כמו הקנדידה .

ירידה באוכלוסיית החיידקים הטובים יכולה לנבוע עקב צריכה של אנטיביוטיקה, צריכת מזונות חסרי ערך תזונתי או בעיות ומחלות עיכול שאינן מטופלות.

את החיידקים הידידותיים אנו יכולים למצוא במזונות כמו: יוגורט BIO טבעי ומלפפונים וירקות מוחמצים(במלח) או באמצעות תוספי מזון.

10. אכלו כל שעתיים- שלוש: הימנעו מאכילה בפרקי זמן ארוכים. אכילה בפרקי זמן קצרים תתרום לחילוף חומרים מוגבר, לרמות סוכר מאוזנות ועל כן לתחושת שובע ולהפחתת התשוקה במתוק.

11. לא לדלג על ארוחת הבוקר- ארוחת הבוקר היא הארוחה ששוברת את צום הלילה.

בעת הקימה גופנו זקוק למזון לצורך התאוששות מצום הלילה ולצורכי אנרגיה. מחקרים מצאו שאנשים שנטו לדלג על ארוחת הבוקר נטו לצרוך בהמשך היום, כמות קלוריות גבוהה יותר וממזונות חסרי ערך תזונתי  ביחס לנבדקים שאכלו את ארוחת הבוקר.

בנוסף ארוחת בוקר תאפשר לכם להיות ערניים יותר ומרוכזים יותר בהמשך יום העבודה או הלימודים שלכם.

12. שלבו צמחי מרפא- ישנם מספר צמחי מרפא שמורידים את התשוקה למתוק ואף יכולים לסייע להוריד רמות סוכר גבוהות בדם : סטיביה, ג'ימנמה, חילבה,מלון מר,סכיסנדרה,גדילן,תה ירוק ושן ארי.

13. שלבו פורמולת שמנים אתרים המכילה את השמנים הבאים:קמומיל,שומר,אשכוליות,ג'וניפר וברגמוט.

שילוב השמנים הללו בעיסוי על אזור הבטן או על ידי הרחה יתרום ל: הורדת התשוקה למתוק , הורדת התיאבון,חיזוק מערכת העיכול,ניקוי הכבד מרעלים, המרצת תהליך שריפת השומן והענקת תחושת שלווה ורוגע.

14. המתינו 15 דקות-מחקרים הראו שהתשוקה לאוכל מסוים מתרחשת למשך 15 דקות. במהלך 15 הדקות שבהם אתם משתוקקים למתוק בצעו את סדר הפעילויות הבא: אכלו 4-5 שקדים שיעניקו לכם תחושת שובע ויגרמו לדעיכה בתשוקה למתוק, שתו כוס מים גדולה, צחצחו שינים(במידה והפעולה אפשרית) והתעסקו במסיח דעת כמו:צפייה,קריאה או שיחה בטלפון.

15. תתחילו לזוז-פעילות אירובית עוזרת בוויסות רמות הסוכר בדם, בנוסף  הפעילות גורמת להפרשת אדרופינים שמשרים עלינו תחושה של רוגע.

16.שלבו את 10 מזונות העל למניעה של תשוקה למתוק,סוכרת והשמנה:

* שמרי הבירה-מכילים את המינרל כרום שתורם לאיזון רמות הסוכר בדם ולהורדת הצורך במתוק וסוכר. מומלץ לצרוך בין 1-2 כפיות ביום. לסובלים מתשוקה למתוק עקב קנדידה מומלץ להימנע משמרי הבירה אך ניתן להחליף אותם בנבט חיטה.

*זרעי הפשתן-מכילים סיבים תזונתיים התורמים לתחושת השובע, לאיזון רמות הסוכר וממתנים את הצורך במתוק.המלצת הצריכה היומית היא 1-2 כפיות ביום.

*דגנים מלאים: קינואה,שיבולת שועל וחיטה מלאה. מזונות אלו מכילים פחמימות מורכבות שגורמות לעליה מתונה ברמות הסוכר בדם . שליטה ואיזון ברמות הסוכר מאפשרים לנו למנוע השמנה,תשוקה למתוק ואת מחלת הסוכרת.כמות הצריכה היומית נקבעת התאמה אישית על  פי מצב בריאותו של האדם.

*קינמון- תבלין הקינמון עוזר לאזן את רמות הסוכר בדם ובנוסף נמצא כמוריד את התשוקה למתוק לכן ההמלצה היא לשלב ממנו כפית ביום.

*גרגירי חומוס-החומוס שייך למשפחת הקטניות. כמו שאר חבריו לקבוצה, החומוס בעל אינדקס גליקמי נמוך ועל כן תורם לנו לאיזון רמות הסוכר ולמניעת הצורך במזונות מתוקים המכילים סוכר רב. לחומוס יתרון נוסף: הוא עוזר לסייע להוריד רמות כולסטרול גבוהות בדם.כמות הקטניות הנצרכות ביום נקבעות באופן אישי לכל אדם.

*אשכולית-במחקר שנערך באוניברסיטת אונטריו שבקנדה  נמצא כי האשכולית מפחיתה את הסיכוי לחלות במחלות לב,מסייעת לירידה במשקל ומאזנת תשוקה למתוק.  את הסגולות הרפואיות באשכולית ניתן לזקוף לזכות נוגד חמצון בשם נרנינגין  שמצוי באשכולית. מומלץ לצרוך מנת אשכולית לפחות 4 פעמים בשבוע. אנשים הנוטלים תרופות כמו תרופות להורדת רמות כולסטרול חל עליהם איסור לאכול אשכוליות משום שהאשכוליות יכולות לפגוע בריכוז התרופות בדם ולגרום להרעלה- אין לצרוך אשכוליות ללא התייעצות עם הרופא המטפל.

*שקדים-השקד עשיר בחלבון ביחס למזונות נוספים מהטבע, עשיר בסידן,מכיל סיבים תזונתיים נוגדי חמצון וויטמינים ומינרלים.  הערך התזונתי הגבוה של השקד נותן לו תכונות של מזון אידיאלי לשמירה על שובע לאורך זמן ומניעת הזדקקות למזונות מתוקים.

*סלט ירקות גדול- הכניסו לסלט את מגוון הירקות במגוון הצבעים: עליים ירוקים, שום,בצל,מלפפון,גמבות ועגבניות הן רק חלק מהמרשימה של הירקות שניתן להכניס לסלט. מומלץ להוסיף לסלט 2-3 כפיות שמן זית או 2-3 כפיות טחינה ביתית. סלט הירקות מכיל כמות גבוהה של סיבים תזונתיים התורמים לתחושת שובע ובנוסף הירקות מכילים לנו מגוון עצום של וויטמינים ומינרלים.

*יוגורט BIO טבעי(מומלץ מחלב עיזים):היוגורט נמצא כמסייע להרגשת שובע לאורך זמן,עוזר להגביר את המטבוליזם ומוריד תשוקה למתוק(היוגורט עוזר ליצור המוליך העצבי סרוטונין-מוליך המוריד את תשוקת הגוף למתוקׂ). בנוסף היוגורט הטבעי מכיל חיידקים ידידותים למעיים שמסייעים לעיכול תקין

*מים- מים הם סם החיים.במקרים רבים אנו  מתבלבלים בין הצורך לאכול מזון לבין תחושת הצמא ועל כן במידה ונשתה כוס אחת של מים לפני שניגש לארון הממתקים נגלה שהתשוקה למתוק חלפה לה. במידה ואנו עדין זקוקים לאוכל ניגש לאכול אוכל בעל ערך תזונתי בריאותי.

Be the first to comment

Leave a Reply

כתובת האימייל שלך לא תפורסם


*