במקרים רבים אנו שומרים על תפריט דל קלוריות, אוכלים רק מזונות בריאים ולועסים את האוכל לאט וברוגע אך עדין איננו מצליחים לרדת במשקל.
לפעמים המשקל מסרב לרדת לא בגלל שאינכם שומרים על תזונה דלת קלוריות אלא בשל סיבות נוספות שאולי נסתרות מעינכם.
אבחון וטיפול בסיבות והגורמים לחוסר היכולת שלנו להשיל את הקילוגרמים המיותרים צריך להיעשות על ידי איש מקצוע. הגורמים והפתרונות המוצגים לפניכם אינם באים להחליף אבחון וטיפול מקצועי.
1. חוסר בפעילות גופנית-
פעילות גופנית תורמת להורדת לחץ הדם,למניעת דלדלול רקמת העצם , לחיזוק סבולת לב-ריאה ולמדדי בריאות נוספים.
יתרון מרכזי בביצוע פעילות גופנית הינו ההוצאה הקלורית הגבוהה המתלווה לאימון הגופני.
הוצאה קלורית גבוהה במהלך היום כנגד הכנסה קלורית קטנה(כתוצאה מתפריט תזונה דיאטטי) תאפשר לכם להמשיך בתהליך הירידה במשקל שאולי נתקע עקב חוסר בפעילות גופנית.
מתקשים לבצע פעילות גופנית?
לא חייב לבצע אימוני כושר מייד.
התחילו בשינוים מתונים יותר כמו: עלייה במדרגות ולא במעלית,חניית הרכב במקום מרוחק מביתכם, הכנסת הבטן ושחרורה תוך כדי העמידה בתור לקופה, כפיפה ופשיטת ברכיים בזמן רחיצת הכלים או אפילו שחקו תופסת ומחבואים עם הילדים.
לאחר שתסגלו לעצמכם אורח חיים פעיל הוסיפו בהדרגה אימוני כושר מרוכזים וממוקדים יותר כמו:הליכה,שחייה,ריצה,משחקי כדור,רכיבה ושיעורי אירובי.
שלבו גם אימוני כוח שתורמים לבניית מסה שרירית. מחקרים הוכיחו שרקמת השריר צורכת יותר קלוריות לקיומה ביחס לרקמת שומן ועל כן פעילות חיזוק תסייע באופן עקיף לתהליך הירידה במשקל.
בכל שלב תמיד ניתן להתייעץ עם מאמני הכושר בחדר הכושר או להשתמש בשורותיו של מאמן כושר אישי שיחדיר בכם מוטיבציה והתמדה.
2. מצבי דחק וסטרס–
בזמני לחץ כרוני, עולות רמות האינסולין והקורטיזול בגופנו.
חומרים אלו מאותתים לגוף שהוא מצוי במצב חירום ובתגובה נשלח איתות לרקמות השומן לאגור שומנים ככל האפשר ובנוסף לשמור על השומנים שכבר מאוחסנים ברקמות.
הקורטיזול גורם לצבירת שומנים באזור הבטן משום שהשומן הבטני הוא שומן זמין שמגיע מהר יותר לרקמות ולדם. הצטברות השומן באזור הבטן מעלה את הסיכויים לחלות במחלות לב וכלי דם.
כיצד ניתן לטפל במצבי הלחץ ?
הנטורופתיה מציעה שילוב של כמה כלים לטיפול מקיף בסטרס.כלים כמו תזונה נכונה שמותאמת למצבי דחק, תוספי מזון במינונים מותאמים אישית כמו:קומפלקס ויטמין B, ויטמין C, אומגה 3 ובמצבים מסוימים גם אבץ ומגנזיום.
בנוסף הנטורופתיה משלבת צמחי מרפא שמכילים חומרים מרגיעים כמו: מליסה,פסיפלורה,כישות, ולריאן וקמומיל וכלים לשינוי התנהגותי ומחשבתי כמו: דמיון מודרך,מדיטציות ופעילות גופנית.
טיפול והסרת השורש לבעיה(הסטרס) יאפשרו ירידה קלה במשקל.
3.עודף רעלים-
הרעלים השונים מגיעים ממקורות חיצונים ופנימיים כמו: זהום סביבתי, תזונה לקויה ומוצרי קוסמטיקה שאינם טבעיים.
הרעלים מפריעים לתפקוד התקין של התאים ויכולים לפגוע בתהליכי חילוף החומרים.
הרעלים נוטים להצטבר ברקמות השומן שבגוף , הסיבה לכך היא חוכמתו של הגוף שמונע מהרעלים לפגוע באיברים חיוניים כמו המוח והלב ולכן כמקלט בוחר ברקמת השומן כמקום אחסון הרעלים כתוצאה מכך רקמת השומן שלנו גדלה ואנו משמינים.
כיצד לטפל בעודף רעלים?
שילוב של דיאטת ניקוי רעלים שכוללת מיצי פירות וירקות לניקוי מערכת העיכול,תזונה טבעית שאינה כוללת מזונות מעובדים וחלבונים מהחי.
מומלץ לשלב בתפריט הניקוי במיוחד את המזונות הבאים:ארטישוק,אננס,לימון, עליים ירוקים,סלק,שום,בצל,ברוקולי,כרובית,נבטים,עשב חיטה ותבלינים כמו הכורכום או הזעתר.
מזונות אלו ידועים כמזונות שמסייעים לתהליכי הניקוי של הגוף בשל תכולת נוגדי החמצון הגבוהה שמצויה בהם.
בנוסף מומלץ לשלב צמחי מרפא כמו:גדילן,שן ארי, שכיסנדרה,תלתן אדום. צמחים אלו משפרים את פינוי הרעלים דרך העור,כליות והכבד.
לפעילות גופנית יש מקום של כבוד בתהליכי ניקוי הרעלים משום שבזמן הפעילות אנו מגבירים את זרימת הדם בגופנו ועל ידי כך מסייעים להזין את התאים בחומרים חיוניים ומנגד "למשוך" את הרעלים מתאי השומן. בנוסף פעילות גופנית מגבירה הזעה , תהליך שמאפשר הוצאת פסולת ורעלים דרך העור שלנו.
4. בעיות עיכול וספיגה-
בעיות במערכת העיכול כמו מחלות דלקתיות במעי,מעי רגיז,דלקות בקיבה,רגישויות למזון,כיבים,מעי דליף,צליאק ואף שלשול ועצירות כרוניים יכולים לגרום לבעיית ספיגה של וויטמינים ומינרלים שחיוניים לחילוף חומרים תקין.
בנוסף אי היכולת של הגוף לספוג וויטמינים ומינרלים מהמזון גורם לנו תשוקה מוגברת למזון שבו מצויים הוויטמינים והמינרלים שחיוניים לגוף,תהליך זה מוביל לצריכה עודפת של מזון שאינה מועילה לגוף משום שאינו יכול לספוג ממזון זה את הוויטמינים והמינרלים שהוא זקוק להם.
הפתרון:
מומלץ לבצע בדיקת דם כללית לאיתור בעיות ספציפיות וכמו כן יש לטפל בבעיות העיכול בעזרת מטפל מיומן ומקצועי.
הנטורופתיה מאפשרת טיפול בבעיות ובמחלות עיכול באמצעות שילוב של תזונה נכונה שמותאמת לאדם ולבעיה, תוספי מזון כמו: מולטי וויטמין ,B קומפלקס (שמסייע לחילוף חומרים תקין של פחמימות) וחיידקים ידידותיים(שעוזרים לספיגה טובה יותר של מזון).
בנוסף ניתן להוסיף חליטות צמחים שמשפרים את תהליכי העיכול כמו: מליסה,קמומיל,רוזמרין ,מנטה שומר ואניס ותבלינים משפרי עיכול וסופחי גזים.
במקריים רבים בעיות העיכול נובעות מאורח חיים לקוי אך גם מסטרס שמלווה לאורח חיים זה ולכן יש גם לטפל בסטרס באמצעות כלים שונים שעומדים לרשות הנטורופתיה.
5.אוכלים מעט מידי ומדלגים על ארוחות-
תפריט דל קלוריות באופן קיצוני שאינו נבנה על ידי איש מקצוע או דילוג על ארוחות גורמות לגוף להיכנס למצב של סטרס פיזיולוגי.
הסטרס כפי שכבר הוסבר מפריש הורמונים שונים שמקשיים עלינו לבצע את תהליכי הדיאטה ביעילות ואילו הדילוג על ארוחות במהלך היום תורם להגברת הפרשת הורמני הדחק ולהאטת קצב חילוף החומרים של גופנו.
בנוסף הצמצום הקלורי והימנעות ממזונות מסוימים במקרים רבים גורם למחסור ברכיבי תזונה חיוניים כמו וויטמינים ומינרלים. כתוצאה ממחסור ברכיבי התזונה החיוניים נגרמים בעיות רפואיות רבות ובינם השמנת היתר וחוסר ההצלחה שלנו להשיל ק"ג במהלך תוכנית דיאטטית.
מה הפתרון?
בניית תפריט תזונה שמותאם אישית לכם על ידי איש המקצוע המתאים לכך.
התפריט צריך לכלול את כל אבות המזון:שומנים,חלבונים,פחמימות ובנוסף את כל הויטמינים והמינרלים הנחוצים לתפקוד תקין של גופנו.
בחרו מכל אב מזון את המזונות הבריאים והטובים ביותר ,במינון שמותאם אישית ובתזמון הנכון.
הימנעו מתפריטי דיאטה כמו דיאטות דלות פחמימה או דיאטות דלות שומנים.
זכרו אין טעם להימנע מאב מזון מסוים משום שכל מרכיב תזונתי חשוב הן לבריאותינו והן לסיוע לתהליך ההרזיה.
הסוד בבניית תפריט דיאטה נכון ובריא הוא התאמת המינונים ובחירת מזון מושכלת.
לדוגמא בדיאטות רבות נהוג להימנע מפחמימות משום שהם מעלות את רמת האינסולין בדם ועל ידי כך תורמות להתפתחות מחלות כמו מחלת הסוכרת ולהשמנה מיתוס שהוא שגוי מיסודו.
מוסכם על כולם שעודף פחמימות בתפריט יכול לגרום להתפתחות מחלות כמו סוכרת או עודף בטריגלצירידים וגם להשמנה אך אין להסיק מכך שפחמימות הם מזון רע.
מזונות המכילים פחמימות חשובים לבריאותינו משום שהם הספק העיקרי של אנרגיה לגוף. על מנת לשמור על בריאותינו יש לצרוך פחמימות מורכבות המכילים סיבים תזונתיים שמסייעים למנוע הפרשת יתר של אינסולין(ובעקבות כך להתפתחות מחלות ולהשמנה) ובמינון מותאם אישית.בחירה כזו תאפשר לנו לרדת במשקל בדרך בטוחה,בריאותית ומהנה יותר.
6.חוסר איזון הורמונאלי –
הורמונים רבים קשורים לתהליכי חילוף החומרים ופגיעה במאזן ההורמונאלי יכולה לגרום לנו להשמנה או לחוסר יכולת לרדת במשקל.
ההורמונים המוכרים והידועים לכולנו כהורמונים שאחראים על המטבוליזם הם הורמוני בלוטת התריס אך יחד עם זאת ישנם הורמונים נוספים שחוסר איזון שלהם יכול למנוע ירידה במשקל לדוגמא חוסר איזון בין פרוגסטרון לאסטרוגן או רמה נמוכה של סרוטונין היא דוגמא נוספת.
מה הפתרון?
טיפול ואיזון הורמונאלי מחייב עבודה של איש מקצוע המיועד לכך ועל כן יש להסתייע בגורם רפואי ובנוסף ניתן ומומלץ להתייעץ ולהיעזר במטפל מיומן שיעזור לתמוך בתהליך הרפואי באמצעות תזונה וצמחי מרפא מותאמים.
בנוסף יש גורמים נוספים שיכולים להקשות עליכם בהליכי הירידה במשקל והדיאטה שאינם תלויים בכם כמו תורשה,גמילה מסיגריות(שלרוב מתלווה לתהליך הגמילה עלייה במשקל), תרופות(במיוחד תרופות נוגדות דיכאון,תרופות הורמונאליות וסטרואידים) ומחלות.
זכרו שבכל רגע אתם יכולים לבצע דיאטה דלת קלוריות אך לא תמיד תצליחו להוריד במשקלכם ולשמור על בריאותכם משום שישנם גורמים נוספים שמונעים מכם לרדת במשקל. סוד ההצלחה טמון באיתור הסיבות להשמנה וטיפול בסיבות אלו על ידי איש המקצוע המתאים.
Be the first to comment